Ако дете живее  повече от три години в даден софийски

...
Ако дете живее  повече от три години в даден софийски
Коментари Харесай

Гласуваха новите правила за прием в първи клас в София

Ако дете живее  повече от три години в даден софийски регион, то има най-големи шансове да бъде записано в първи клас в желано учебно заведение в този регион. С преимущество за записване на децата в обещано учебно заведение ще са също така семействата, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия. По-малко точки ще има и за  адрес в прилежащия регион, изменен през последната година. Това е записано в новата разпоредба за банкет на първокласници, която Столичният общински съвет утвърди. С преимущество ще са и малчуганите, които имат по-големи братя или сестри в мечтаното учебно заведение.

Повече от три години уседналост в региона, разгласен като съседен към пожеланото учебно заведение, ще носят най-вече точки за банкет в първи клас. Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния регион, изясни отрасловият зам.-кмет Тодор Чобанов. " Когато хора, наемащи жилище, се местят в огромните региони на София - Люлин, Младост, обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, с цел да не бъдат ощетени, е написан този текст, който разрешава да се смята, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на учебното заведение ", сподели Чобанов.

Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете. А близнаците ще се класират дружно и над одобрения брой възпитаници в паралелка, в случай че най-малко един от тях е признат.
" Беше създаден ефикасен механизъм, който да разреши второто дете да се класира при първото и всяко последващо - дай боже да има три и повече, без значение ще попаднат ли в прилежащия регион на учебното заведение, идващите деца да отиват там, където е записано първото ", сподели Чобанов.

Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас  в столичните училища наесен. От идната година локалната власт чака да се вкара и онлайн система, сходна на тази за детските градини.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР